Rešitve podjetja Geberit za higieno pitne vode Varujemo življenja
- Rešitve podjetja Geberit za higieno pitne vode
- Strogi pregledi
- Podcenjena nevarnost: legionella in pseudomonas
- Natančno merjenje rasti legionele
- Temperaturno odvisen interval izpiranja
- Vsi vidiki na prvi pogled
- Za svežo pitno vodo, ki je vedno dobro sprejeta
- Video
- Vse tehnične informacije o sistemu Geberit higiensko splakovanje
Naša pitna voda ni sterilna; vsebuje mikroorganizme, ki tvorijo biofilme. Ti običajno ne povzročajo težav ali vplivajo na kakovost pitne vode. Zdi se, da stabilen ekosistem celo pozitivno vpliva na kakovost vode. Kljub temu pa lahko biofilmi tvorijo tudi gojišče za zdravje nevarne bakterije.
Strogi pregledi
Voda je naravni vir prehrane in jo lahko glede na topografsko lego in geološko razpoložljivost pridobimo iz najrazličnejših virov. Dobavitelji vode nenehno spremljajo našo pitno vodo glede kemičnih, mikrobioloških in drugih indikatorskih parametrov, kot sta vonj in barva – in je najstrožje reguliran vir prehrane na svetu.
Dobavitelji morajo zagotoviti, da je naša voda, ki jo dobimo iz hišnega vodovoda, pitna, visoke kakovosti in ne bo ogrožala zdravja – in tako mora tudi ostati.
Podcenjena nevarnost: legionella in pseudomonas
Te bakterije živijo v vodi in prsti v okolju in za preživetje potrebujejo kisik. Vdihovanje kapljic, ki vsebujejo te bakterije, povzroči okužbo v pljučih in dihalnih poteh. Okužba s to bakterijo lahko povzroči hudo obliko pljučnice (legionarsko bolezen) in visoko vročino (Pontiac mrzlica).
Natančno merjenje rasti legionele
Delo v imenu Geberita, Prof. dr. Hubert Hilbi in njegova raziskovalna skupina na Univerzi v Zürichu sistematično preiskujejo rast legionele.
Proliferacija legionele se poveča z naraščanjem temperature do najvišje točke. Pri 40 °C se legionela podvoji približno trikrat pogosteje na časovno enoto kot pri 25 °C. Namesto da bi se legionela dvakrat podvojila od 1 do 4 pri 25 °C, se legionela šestkrat podvoji od 1 do 64 pri 40 °C.
VDI 6023-1 zahteva popolno zamenjavo vode vsakih 72 ur in temperature hladne vode, ki ne presegajo 25 °C po izčrpanih 3 litrih (oranžna črta na sliki). V praksi pa se temperaturam v kritičnem območju ni vedno mogoče izogniti.
Temperaturno odvisen interval izpiranja
Temperaturno odvisen interval izpiranja (modra črtkana krivulja) je mogoče izračunati na podlagi izmerjenih stopenj razmnoževanja. V skladu z VDI 6023-1 se predpostavlja, da pri 25°C zadostuje 72-urni interval izpiranja. Pri višjih temperaturah je interval izpiranja izračunan tako, da se lahko legionela v tem času enako pogosto razmnožuje. Posledica tega je na primer interval izpiranja 46 ur pri 29 °C. Na ta način se je mogoče izogniti povečanemu tveganju kontaminacije, tudi če se nizke temperature vode ne morejo. Poleg tega glede na raziskovalno poročilo DVGW, kratkotrajno povišanje temperature na več kot 25 °C ne vodi takoj do visokih odkritij legionele.
Vsi vidiki na prvi pogled
Za svežo pitno vodo, ki je vedno dobro sprejeta
Ko gre za ustvarjanje učinkovitega koncepta za upravljanje higiene v stavbah, Geberit ponuja celovito rešitev, ki resnično izpolnjuje vse zahteve.
Cilji: Ponudba prilagojenih rešitev za vzdrževanje kakovosti pitne vode v vsaki sanitarni instalaciji ter za vsako vrsto in pogostost uporabe.
Več informacij o higienskem sistemu Geberit.
Standardi in zakoni
Zagotavljanje kakovosti pitne vode v hišnih inštalacijah je predmet raznih uredb in standardov. Direktiva 98/83/ES ureja kakovost vode, namenjene za prehrano ljudi. Projektanti sanitarnih sistemov, vodovodni inštalaterji in upravljavci so varni s pravnega vidika, če upoštevajo te smernice in izpolnjujejo državne predpise.