Kako preprečiti pojav legionele v pitni vodi

Kaj so legionele? 

Legionela so bakterije, ki se lahko razmnožujejo v pitni vodi.

Legionele so bakterije, ki si jih res ne želimo imeti v telesu. To so patogeni in lahko povzročijo okužbe, zlasti pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom.

Ker se širijo v cevi s pitno vodo, je pomembno, da pazimo na njihov življenjski prostor in kakovost pitne vode.

Kako se legionela znajde v vodi? 

Legionela pride v pitno vodo prek hišnega vodovoda. Za ljudi postanejo nevarne šele, ko majhne količine legionele, ki so v cevi, močno pomnožijo. Temperatura vode in stagnacijater oskrba s hranili v pitni vodi sta odločilna dejavnika pri širjenju legionele. Temperature med 25 in 50 stopinj Celzija nudi odlične pogoje za razmnoževanje teh bakterij, vendar je to težava le, če vode ne menjamo redno.

Pooblastitev podjetja, specializiranega za analizo vode, je dobra ideja za testiranje legionele v vašem objektu.

Legionele se ne smemo bati – ali je podcenjevati

Legionela pod mikroskopom

Legionela so bakterije, ki lahko povzročajo bolezni. Ko se tuširate, se iz glave prhe izpirajo v drobnih kapljicah vode. Patogeni vstopijo v pljuča z vodo prek dihalnih poti. Pri zdravih ljudeh verjetno ne bodo povzročili bolezni. Vendar pa so osebe z oslabljenim imunskim sistemom lahko ogrožene.

Katere bolezni povzroča legionela v vodi?

Legionela lahko povzroči legionelozo. Gre za resno okužbo pljuč, katere simptomi so hiter pojav glavobola in bolečine v prsih, kašelj, mrzlica in povišana telesna temperatura. Okužba pljuč je pogosto huda in lahko traja približno štiri tedne. Dolgoročni učinki niso znani.

Ali so okužbe z legionelo pogoste?

V večini držav so prijavljeni primeri legioneloze, ki jo povzroča legionela, manj kot dva na 100.000 prebivalcev po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni. Evropsko povprečje je 1,8 primera. V Nemčiji je ta stopnja le 1,7 primera na 100.000 prebivalcev.

Nasveti za pitno vodo z nizko vsebnostjo legionele 

Za boj proti patogenim organizmom se uporabljajo naslednji ukrepi:

  • Poskrbite, da stranišče splaknete približno enkrat vsakih 24 ur. To lahko prepreči širjenje patogenov tudi pri ugodnih temperaturah.
  • Nastavite svoj kotel na vsaj 55 °C. To pomeni, da se bakterije v kotlu ne morejo razmnoževati.
  • Namestitev enote za higiensko splakovanje je dobra ideja v nepremičninah, ki se ne uporabljajo redno. Te enote je mogoče programirati tako, da se cevi redno splakujejo in se zamenjuje voda.
  • Redno čistite prezračevalnike na pipah in glavah za prhanje.
Čista pitna voda

Zagotovite higieno pitne vode s pravilnim načrtovanjem

Če imate težave z legionelo, se vam lahko splača uporabiti začasno enoto ta higiensko splakovanje, kot je model Geberit HS10. Brez večjih predelav in velikih stroškov jo je mogoče namestiti na ustrezni del cevi, da se ponovno vzpostavi kakovost pitne vode.

Fiksna enota za higiensko splakovanje je priporočljiva, kadar se inštalacije ne uporabljajo redno. To preprečuje prekomerno zastajanje vode v ceveh za pitno vodo. Enote za higiensko splakovanje se lahko vgradijo v straniščni splakovalnik ali zunaj na primerni točki sistema za oskrbo z vodo. Enote higiensko splakovanje se lahko programirajo neposredno na izdelku ali, odvisno od modela, nastavljene in nadzorovane z aplikacijo Geberit Control.

Poiščite pravo rešitev za svojo nepremičnino

Legionela

Preprečite pojav legionele z rednim pregledovanjem filtra za sanitarno vodo

Lastniki nepremičnin bi morali dati filter za sanitarno vodo redno preveriti s strani vodovodnega inštalaterja. Po potrebi lahko priporočijo zamenjavo.

Najemnikom za to običajno ni treba skrbeti, saj sta pregled in zamenjava običajno v pristojnosti hišnika.

Bodite pozorni na temperaturo vode

Temperature vode med 25 in 50 stopinjami Celzija so odlični pogoji za razmnoževanje legionele. Bakterije se pri 50 stopinjah nenadoma prenehajo razmnoževati, medtem ko se čas, potreben za njihovo podvojitev, skrajša pri manj kot 25 stopinjah. Predvsem poleti obstaja veliko tveganje, da se cevi za hladno vodo na nevarnem območju segrevajo.

Ukrepe je mogoče sprejeti predvsem na kotlu. Nastavitev temperature tople vode na najmanj 55 °C zagotavlja, da se bakterije ne morejo razmnoževati.

Izdelki za več čistoče kopalnice 

Preberite podobne objave